torsdag, augusti 18, 2005

Ursäkta mig, men var har ni begravt hunden??

En stilla undran som infann sig när jag metaforiskt slog upp tidningen idag (eftersom jag läser tidningarna på nätet);
"Ursäkta mig Herr Persson, men var har ni begravt hunden?!"

För att det finns en begravd hund är jag säker på, troligtvis en hel hundgård. Om du inte förstår mina förvirrande liknelser så talar jag om det nya "Plus-paketet" i regeringens höstbudget. Regeringen ska rädda jobbet (och sina regeringsposter/löner) med hjälp av ett snabbt ihopsvängt ¨åtgärdspaket" som mest påminner om en tvättmedelsreklam. Att det finns vissa saker att säga om det här är föga förvånande. Låt oss ta det i tur och ordning.

Det behövs jobb, det kan vi alla vara överens om. Iaf alla vi som inte är politiker. Politiker anser nämligen att de 380.000 personer (enligt SCB ligger arbetslösheten just nu på 7,1%, den högsta sifran sedan 1998) som är arbetslösa är i behov av sysselsättning.

Död hund 1: Fido! (Hundnamnens Volvo...)
Ordet sysselsättning kan innefatta allt. Om man hårddrar det så kan man hävda att den som hänger upp sin egen tvätt är sysselsatt. Det handlar bara om hur hårt man vill dra det. Men redan idag sysselsätts människor med påtvingade studier (det är inte ovanligt att människor med högskoleutbildning tex inom data blir placerade på en grundkurs på komvux, i data), på trista kurser (arbetsförmedlingens sätt att skriva ansökningar på är oftast det sista som fungerar, de brukar ligga ungefär 10 år efter) eller på konstiga versamheter som får deltagarna att vilja begå harakiri (min blogg-kollega V har skrivit ganska målande om det här). I grund och botten handlar det bara om att fixa till statistiken genom att gäma undan människor på olika sätt. Men det här förhållningssättet är knappast längre något man blir upprörd över. Det har varit vardagsmat sedan 1990-talet, och det finns inget som indikerar att Fido kommer att bytas ut till något mera fungerade.

Så kommer nu det nya paketet, "Extra-ultra-super-Nuder-Plus" eller vad han kallade det, statsministern. Det ska skapas PLUSJOBB, inom stat och kommunerna, som ska göra allt det där som idag anses onödigt (eller iaf onödigt dyrt) på samma arbetsplatser.

Död hund 2: Karo! (Är det inte egentligen samma sak som Fido?)
Jag är den sista som skulle påstå att det inte finns saker att göra i kommunernas och statens verksamheter. Men det jag inte förstår är varför man måste kalla det för plus-jobb?! Varför inte bara säga att
"Vi tänker nu ge extra pengar åt kommunerna och landstingen, öronmärkta för just nyanställningar, för att skapa utrymme för sådana saker som behövs göras men som inte hinns med idag!"
Om Persson hade lovat 1 ny förskollärare/barnskötare på varje dagis, så hade han vunnit valet. Barnomsorgen har skrikit om bristen på personal och för stora barngrupper sedan 10 år tilbaka. Eller varför inte anställa flera lärare och annan skolpersonal, så att eleverna slipper lärarlösa lektioner, eller spela luffarschack i 50 minuter för att den ensamma matteläraren inte hinner med alla sina 30 elever? Eller varför inte ge polisen sina kanslister och sekreterare tillbaka? Alla de som skötte polisens pappersarbete, så att polisen kunde jobba ute på fältet. Vi har en hel del poliser idag, men de begravs under pappersarbete, så det är inte konstigt att de inte hinner fram..
Varför inte anställa folk här, i vanliga jobb? Det är ju jobb som behövs! Istället för att skapa "Plus-jobb" med meningslösa uppgifter?? Det behövs mer personal inom äldrevården också. det är jättebra om folk kan få duscha, byta gardiner och ta en prommenad. Men varför kan man inte bara anställa flera, och dela på dessa uppgifter? Är det verkligen meningen att vi ska anställa 1 person i varje kommun som enkom ska hänga upp gardiner??

Regeringen vill inte öronmärka pengarna, det brukar de inte vilja göra, och kommunerna brukar inte vilja använda sina pengar till det som regeringen kastar ut som vallöften. Det har hänt förrut, och kommer att hända den här gången också, om inte pengarna öronmärks, till just anställningar.

Per Nuder säger att han tror att kommunerna kommer att ha kvar dessa jobb även när statens pengar tar slut om 2 år, eftersom han räknar med att Sverige har bättre ekonomi då. Men det här har också hänt förrut, och då har kommunerna varit snabba på att ta bort jobben igen, trots att innevånarna vant sig vid en bättre standard.

Men det är här jag tror att "tvättmedelssnacket" kommer in. För det måste finnas en anledning till att använda det här fåniga ordet, plus-jobb, och inte säga att det är riktiga arbeten. För i ett riktigt arbete har du anställningstrygghet. LAS och sådana fina grejer. Men om man inte kallar jobbet för ett riktigt jobb, utan ett Plus-jobb, så kan nog kommunen komma runt LAS när de två åren är över. Annars kommer kommunerna aldrig gå med på det här, aldrig någonsin. de vill inte sitta där om två år med en massa människor de inte har råd med, inte längre får ersättning för, eller kan göra sig av med. Nuder säger att det är som riktiga jobb, med riktig lön. Men han kallar det fortfarande för plus-jobb...

Så om två år, när sossarna vunnit valet igen, så kommer alla dessa plus-tjänster att ta slut, och alla kommer återigen att bli arbetslösa. Men då är det iaf ett tag kvar till nästa val..

Kort om resten av paketet då: det ska komma en massa nya högskoleplatser så att folk kan vidareutbilda sig. Det låter ju bra.

Död hund 3: Pluto!
Jo, med tanke på alla de arbetslösa akademiker vi redan har, så kan nog de som hoppar på dessa nya platser se sig i stjärnorna om arbeten. Dessutom kommer de att sitta där med stora studieskulder efterråt, som de inte kan betala av, eftersom det fortfarande inte finns jobb. Men de är ju iaf sysselsatta i några år framöver...

Alla barn ska bli värda mera pengar, så föräldrarna ska få flera hundra mer att handla för. Mer handel ska ge fler jobb i den privata sektorn, tror jultomten Nuder.

Död hund 4: Ronja!
Det här är samma sak som vi hört de senaste åren. Det går bättre och bättre för Sverige. Folk handlar mera och har mer pengar, och experterna spår hela tiden att jobben ska komma. Men det har de inte gjort. Arbetsgivarna hittar sätt att fixa större produktion utan att nyanställa. Så varför de skulle anställa bara för att barnfamiljerna börjar handla mer vet nog varken Persson eller Nuder. Men visst låter det som en fin förhoppning. Tyvärr inte särskilt verklighetsbaserad. Mera som en saga...

Ingen blir gladare än jag om de lyckas, men det gör de inte. Tyvärr. Märks det att jag fortfarande är arbetslös?

Dagens citat:
När politiker säger att vi sitter i samma båt - så ta dej i akt!
Det betyder att det är du som ska ro
Wilhelm Moberg

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hundgården är väl begravd uppe i 18 rumsvillan som skall byggas!
Undrar om han skall hyra ut åt invandrare eller andra behövande när han har så stor plats eller tänker han begrava något i varje rum?

Anonym sa...

Det är som vanligt många kloka ord som borde publiceras även i dagspressen.

crrly sa...

Håller med den anonyma här! Du är så klok och skriver så bra! :)