lördag, augusti 27, 2005

Intelligent eller inte?

Det presenteras hela tiden nya forskarrön i media. Igår och idag har media delvis ägnat sig åt en ny studie som kommer att presenteras inom kort, där man jämför iq-test från en stor grupp människor. Forskarna har därefter funnit att bland de som fåt högst resulat finns det betydligt fler män än kvinnor, och att längre ner är resultatet mera jämnt fördelat.

Tidningarna beskrivning av detta är: "Män är intelligentare än kvinnor".

Aftonbladet gör dessutom en egen undersökning där män och kvinnor får välja mellan vilka de tror är smartast, män/ kvinnor/ båda lika smarta. Med tanke på det resultat som visade sig för kvinnornas omröstning när jag tittade efter så kanske jag får hålla med. Övervägande majoriteten av kvinnorna ansåg att männen är smartare, och därmed kan man ju tycka att de lyckats bevisa minst lika mycket som proffsen... Men i verkligheten så är det knappast bevisat. Det man bevisat är atm än är bättre på att få bra resultat på iq-test.

För det första så innehåller ett iq-test olika logiska, matematiska test. Ungefär som de som brukar finnas i tidningarnas tankenötter. Men det kan diskuteras ganska länge om detta är intelligens eller inte. Vad brukar du själv tänka på när du föreställer dig en intelligent person? Någon som kan mycket, är stormästare i jeopardy och hade höga betyg i skolan? Det är ju en form av intelligens, men många av de stora "Genierna" gjorde inte så bra ifrån sig i skolan, och det finns människor som inte klarar av att ta hand om sig själva men ändå har memorerat hela telefonkatalogen. Är de intelligenta då? Och den här förmågan som männen i iq-testerna har, att förstå rumsliga problem, läsa kartor och tänka tre-dimensionellt, verkar mera vara en pappersprodukt. Iaf om ni som jag haft erfarenhet av sådana män som varken kan läsa en karta, ta instruktioner, eller är intelligent nog att förstå att man bör fråga någon efter vägen om man åkt vilse... Är människan verkligen intelligent då? Och den som kan en massa saker, har uppfunnit en hel hög av saker och skrivit avhandlingar om de stora tänkarnas verk, är han/hon verkligen speciellt intelligent om han/hon inte kan förstå sociala koder? Människan kan vara oerhört intelligent på ett sätt och totalt borta på flera andra. Iq-test mäter den typ av kunskap/kunnande som män är bra på, och är skapat av män.

För det andra, så blir man alltid bättre på det man över sig på. Den som är rörmokare på heltid är troligen bättre på sitt jobb än hjärtkirurgen, och det beror inte på att det sitter i kirurgens gener att man har fallenhet för att skära i människors hjärtan. Speciellt eftersom gener behöver ganska lång tid på sig att utvecklas sig åt något håll alls, och hjärtkirurgi är en ganska ny företeelse, ur gen-perspektiv. Det vet de flesta, att man får bättre resultat på högskoleprovet om man gör det flera gånger. Det är därför man får spara sitt bästa resultat i 5 år. Det här beror knappast på att personen i fråga blir bättre lämpad för högre studier på ett halvår, eller intelligentare. Man blir bättre på att skriva högskoleprov helt enkelt.
Hur många intelligenstest som försökpersonerna gjort innan vet jag inte. Men det är knappast någon hemlighet att män uppmuntras att utveckla ett intresse för teknik och matematik, och därmed får öva betydligt mera. Det är inte dockor vi ger till småpojkar, utan bilar, traktorer etc. Det är dem vi pekar på.
Vi hade teknik på högstadiet. Vår lärare delade ut ritningen på den hammare vi skulle tillverka samtidigt som han förklarade att han tyckte att det var meningslöst att flickor hade teknik, för vi var ändå bäst på att borsta håret. Sen gick han bort till killarna och mer eller mindre tillverkade deras hammare åt dem. Om någon tjej dristade sig till att be om hjälp, eller förklaring på något tittade han överlägset på oss och mumlade något ohörbart till svar. Sen sprang han tillbaka till killarna och visade stilla och lugnt exakt samma sak, fast så att de kunde höra och se vad han menade. Jag lovar att det inte var vårt bristande förstånd som gav oss lägre betyg i teknik.

I artikeln skriver de också om alla Nobelpristagare, nog måste DE vara ett bevis på att män är intelligentare?! Eller så kan man ju minnas att det första Nobelpriset utdelades 1901, och att kvinnor haft en betydligt kortare tid då de haft möjlighet att studera, eller forska. Från början var Nobelfesten en herrmiddag, utan damer ens närvarande...

Så den här debatten visar mest på tidningarnas bristande intelligens när det gäller att läsa forskning på ett kritiskt sätt. Men vad är annars att vänta av människor som gett oss begrepp som Nakenshock, orgasmhypnos, Svennis-genen och kiss-sabotage, för att bara nämna några.

Dagens citat (jag måste ge er ett par stycken):
"Grabbar, ni jobbar för dåligt och är alldeles för loja. Får jag se den minsta lojalitet i den andra halvlek byter jag ut er direkt."

"Hälften går åt höger, hälften till vänster och resten stannar i mitten!"

"Lugn grabbar, ni är inte ett dugg bättre än vad de är!"

/Alla tre från Rolf Zetterlund, fotbollscoach

6 kommentarer:

Anonym sa...

Inte vara ledsen älskling! Jag är både hjärna och muskler här hemma nu :D

Om Aftonbladet lyckas få in ett sånt scoop mellan en femsidors artikelserie om Olindas läppförstoring måste det väl vara sant och tas på allvar?

Anonym sa...

Hej! Hittade din blogg via... um... Bloggportalen tror jag det var. :)

Tänkte bara säga att jag läste exakt den där artikeln och hade exakt den här diskussionen med min pojkvän för bara några timmar sedan, och sedan hittade jag det du skrivit och ville bara säga TACK för att du skrev det. Jag håller med till fullo. Särskilt om det med Nobelpristagarna etc. Och det som gjorde mig mest upprörd var röstningen som svenskar gjort på Aftonbladet.se! ALLA tror att män är smartare - kvinnor också! What the hell!?

Vart är världen på väg...? :P

Skogsrået sa...

Han är söt min älskling *lol*
Om någon undrar, så är Kane = sambon.

Kiwimarmelad:
Roligt att du har hittat hit!! Det är spännande att veta att folk faktiskt läser det du skriver, och att någon annan än jag lägger tid på att kolla nya bloggar =)

Jag kan inte heller fatta hur någon kvinna kan gå in och rösta på att de är dummare. Men det är väl så att det oftast är de med den avvikande (idiotiska) åsikten i sammanhanget som läger tid och energi på att rösta på Aftonbladet. Man får väl se det så..*suck*

Anonym sa...

Olindas läppförstoring!! Kan bjuda på enklare medel än att skära i läppar eller va de gör (silikon)

Har hela trädgården full med sniglar härliga ljusbrunaröda spanska.
Är dessutom gratis om man plockar läpparna själv!Inlägget är till ev läppförstorare (läs förstörare)

Anonym sa...

Kunde inte ha sagt det bättre själv! Varför skulle män vara smartare än kvinnor? Fnys!

P.s. trevlig blogg! :-)

crrly sa...

Mejla länken till detta inlägg till den av AB:s skribenter som hade dragit de intelligenta slutsatserna... :) I och för sig kommer han väl genast att anta att det är kane som har skrivit, eftersom det är så intelligent resonerat. Men frågan är om det gör något. *s*