onsdag, juni 06, 2007

Behöver du verkligen en ursäkt?

Snälla lägg ner nu. Hur tråkig får man vara egentligen?!

Det är Nationaldagen idag, du har till och med fått ledigt idag, bara för att det är Nationaldagen. Ska du verkligen gnälla då över att du inte fått en upptryckt broschyr från socialstyrelsen eller skatteverket med skäl till att du ska fira den här dagen? Måste svenskar alltid ha skäl till allt? Varför kan man inte bara vara glad och fira, utan att gnälla för att ingen har övertygat dig tillräckligt?

Visst nationaldagen är inte så gammal, men alla dagar måste uppstå någon gång. Julafton hade också en början. Lucia är inte mer än kanske 100 år gammal i sin nuvarande form. Har du verkligen så mycket fest och glam i ditt liv att du ska gnälla för att du får en ledig dag att uppskatta?

Nåja. Jag ska ge dig en lista. Du kan låtsas att jag är socialstyrelsen som talar om för dig varför du ska fira den här dagen. Så kan du läsa den och sluta gnälla. Och nej, du behöver inte gå i en parad, du behöver inte måla flaggor i ansiktet. Det räcker att du firar som du vill. Men fira.


Anledningar till att fira nationaldagen:

1. Det är en ledig dag. Bara det.

2. Sverige har årstider. Det finns något för alla, en för de som gillar värmen och en för dem som föredrar kyla, och två däremellan för sådana som mig som inte gillar något av det. Ingen behöver stå ut med en dålig årstid särskilt länge.

3. Det är tyst här. Du behöver inte prata med folk på bussen eller bli bästa vän med grannen i busskön. Folk fattar att du har varit social hela dagen på jobbet och vill vara ifred. Gud så skönt det är att få sätta sig på en buss och inte behöva vara social med alla som åker med!

4. All bra musik och alla artister vi har! Abba, The Ark, Gyllene Tider, Roxette, The Plan, Tommy Körberg, The Hives, E-type, BWO, BAO, Helen Sjöholm, Lars Winnerbäck, Till och med våra dansband exporteras och går för fulla hus i Tyskland! Vad har Norge? Sissel och Bobbysocks. Och DE har parader den 17 Maj!!

5. Vi dubbar inte filmer och tvprogram. I Sverige får du avnjuta Clintans raspiga röst i sitt ursprung. Indianerna talar inte småländska. Du behöver inte missa något av skämten i Vänner för att regeringen bestämt att du är för dum för att kunna se ett program på ett annat språk.

6. Vi har engelska-undervisninng i skolan. Svenskar har förmånen att lära sig ett annat språk relativt bra. Utan det hade du inte kunnat njuta av de underfundiga skämten i Vänner, och jag hade fått läsa hela Harry Potter på svenska.

7. Våra komiker. Sverige är faktiskt ett väldigt roligt land! Vi har en uppsjö av komiker att välja mellan, och massor av lysande stå-uppare. Jag såg en norsk stå-uppare på Stockholm Live för några månader sedan. Han var så dålig att jag ville ge honom stryk. Tänk på Robert Gustavsson, Parlamentet, Hassan, Nilecity, Hipp Hipp, Räkfrossa, Kvarteret Skatan. Bara Johan Glans är tillräckligt för att ställa till med fest.

8. Vårt vatten. Vi har extremt gott och bra vatten. Vi kan dricka det direkt från kranen! Vi har till och med tävlingar om vilken kommun som har det godaste dricksvattnet. Tänk er den tävlingen i Uganda. Där vinner man på VO bara genom att HA vatten! Eftersom vi numera dessutom äntligen fått handeln att börja sälja kallt vatten utan bubblor på flaska så är Sverige ett himmelrike för den som är törstig och inte vill dricka Coca-cola.

9. Vår mat! Tänk efter nu innan du rynkar på näsan och mumlar att vi inte har någon mat att vara stolta över. Vårt svenska smörgåsbord är berömt. Usa och övriga världen säger till och med "smorgas-board" och vi får en chans att fnissa åt hur fånigt det låter. Dessutom så smakar inte köttbullar eller pizza som köttbullar eller pizza gör här. Inte ens i Italien smakar pizza som i Sverige. Jag säger inte att den är sämre där, inte alls, men om du gillar pizzan du mumsar i dig till ölen på fredagskvällen så ska du vara glad att du bor i Sverige.

10. Vi har insett att vårt intellekt räcker, vi behöver inte ta till våld. Vi har som policy att uppfostra barn utan våld, att skaffa brudar utan våld, ha sex utan våld. Vi tillåter varken barnmisshandel som uppfostringsmetod, och kallar inte hustumisshandel för familjegräl, som de gör i många andra länder. Lärare får inte slåss med linjaler eller ris. Oavsett om du tycker att rättsystemet är mjäkigt ibland så kan du inte säga emot att det är vettigt att vi inte sätter folk i stocken utanför kyrkan längre, för att de hånglat med någon innan äktenskapet.

11. Vi har Internet! Vi har snabb uppkoppling, kan till och med deklarera på nätet och slipper åka till en låda mitt i natten och lämna in den för att vi glömt. Vi kan komma i kontakt med de flesta myndigheter via mejl och det finns datorer överallt. Vi har bra spelbolag som skapar bra spel, vår utrikesminiseter bloggar. Förstår du hur tråkigt livet vore utan internet?

12. Vi har snygga män! Martin Stenmark, Olof Mellberg, Mikael Persbrandt (ja jag vet att många av er är svaga för honom...), Fredrik Ljungberg, Marcus Schenkenberg (om man kollar på hans senaste bilder så är han absolut värd att vara med på listan), Måns Zelmerlöv, Joacim Nätterqvist.. Och visst har vi snygga svenskor också: Våra prinsessor, Rafaela Bjäringer, Helena Paparizou, Jill Johnsson och många fler. Bara det är ju en anledning att gå ut och se sig omkring :)

13. Våra partyn! Vi har Hultsfredsfestivalen, Sweden Rock festival, Mönsterås Bluesfestival, Västerviks Visfestival, Visby Medeltidsvecka eller varför inte Malmöfestivalen där du inte betalar ett öre i inträde för ett enda framträdande under en hel vecka! Vi har också midsommar och varför inte Melodifestivalen som hela europa känner till som ett perfekt exempel på svenskarnas förmåga att fixa en bra fest.

14. Du får ha sex som du vill. Du blir inte hatad för att du som vuxen har sex med en annan vuxen, vi accepterar samboförhållanden och homoförhållanden även om vissa stackare fortfarande anser att de har med att göra vilket kön din partner har. Men faktum kvarstår, svenskar generellt tycker att det är helt okej att ha Mark Levengood är julvärd och kassörskan på konsum skäller inte på dig för att du köper kondomer.

15. Sverige är ett bra land: Vi har inte dödsstraff eller kroppsstraff. Vi lever i en demokrati där du får ha vilken åsikt du vill och välja att uttrycka den eller inte, du kan till och med välja om du vill rösta eller inte. Du får till och med välja att rösta på Unika Partiet om du anser att det är rätt.
Kvinnor får rösta, får jobba och blir myndiga. Du får gifta dig med den du vill och behöver inte leva med nån du inte vill ha bara för att ni gift er som 18-åringar och kyrkan säger att det är synd att skilja sig. Du behöver inte vakna upp till skottlossning och stridsvagnar, du behöver inte kriga om du inte vill. Vi svälter inte, och klarar oss hyfsat bra från naturkatastrofer. Vi har sjukvård och tandvård och naturvård och även om det är mycket i det här landet som inte är perfekt och även om jag skäller och gnäller övriga året över allt som är dåligt och fel så varför inte lägga EN dag när vi uppskattar allt som är bra?!

Det tänker jag i alla fall göra. Idag.


1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är sverige härligt!