måndag, oktober 09, 2006

Dejt-najt

Om du inte förstod vad jag menade med rubriken så oroa dig inte. För det första är den skriven på särdeles dålig engelska, och för det andra är date-night inget särskilt utbrett begrepp i Sverige. Kanske mest för att vi fortfarande inte "dejtar" så mycket i den bemärkelsen..

Nå, begreppet date-night kommer från en idé (givetvis amerikansk) om att par, för att bevara glädjen och kärleken i förhållandet, bör instifta en särskild kväll då de fortsätter att dejta, trots att de redan är gifta. Idén är förvisso god, det är kul att komma ut och göra saker ihop, men det är så svårt att få till det!

Som ett exempel, det hänger 4 (!) biocheckar på vår kyl. De har hängt där sedan januari tror jag. Vi har alltså hur mycket möjliget som helst att komma iväg och gå på bio. Men vi ids inte.

Bio låter trevligt i teorin. En bra film, sköna biofotöljer, hålla handen i biomörkret, äta popcorn och godis och kanske avsluta kvällen med en kaffe nånstans medan man diskuterar filmen och ser varandra djupt i ögonen.

I verkligheten är det dock inte så trevligt. För det första är man dödstrött när helgen kommer och vill bara sova. Men för den goda sakens skull så putsar man till sig och rycker upp sig, för att faktiskt kunna säga att man kom utanför lägenheten den här helgen. Först en titt i bioprogrammet. Allt svårmodigt och kulturellt som tex Almodovar går bort. Alla svenska komedier *ha!* går bort. Svenska filmer är sällan roliga (skrattar du åt skitfilmer som Hundtricket är det lika bra att du slutar läsa här, du kommer ändå inte att förstå..) och skådespelarinsatserna är usla, snällt sagt. Det enda som är lönt att gå på bio för är storslagna äventyr och actionfilmer, sådana som gör sig bäst på en stor bioduk.

Så ni väljer en film. Beställer biljetter. Gör er iordning och hoppar i taxin. Sen kommer det där som man förtränger mellan varje biobesök: Människor. Det finns människor på bion. Och inte trevliga, sunda människor, som de som ni brukar umgås med. Nej då. Här finns "vanliga människor". Dvs underbara typer som

* låter mobilen vara på trots förbud, och gärna pratar i den under filmen.
* idioter som inte förstår handlingen och pratar högt.
* käcka tonårsgäng som slåss med varandra och kastar popcorn på folk.
* paret som inte fattat hur ute det är att ha sex på en fullsatt bio (äckel!!)
* föräldrar som tar med sina barn som egentligen är för små, så att de antingen skriker och gråter för att de är rädda, eller pratar högt heeela tiden.
* människor som stinker vitlök eller bara vanlig ingrodd svett.
* människor som... tja ni fattar...

Kort sagt: det luktar illa på bio, människor är i vägen och du får inte ens en stol med eget armstöd!! Vem FAN kom på att folk som inte känner varandra skulle DELA armstöd under en hel film?? Biofotöljerna är dessutom inte speciellt sköna. Det är ofta kladdigt på golvet för att någon sparkat iväg en läsk och numera är inte reklamen kul utan en 20 minuters lång minifilm från JC. Inte ens ljud och bild kan längre slå det man har hemma.. När vi slutligen tagit oss igenom en hel film så är den ofta så dålig att vi irriterat oss på handlingen (eller den bristande handlingen) de senaste 2 timmarna och bara önskat att vi valt "Finding Nemo" istället.

Varje gång vi pratar om att gå på bio tar det ungefär 30 sekunder. Sedan minns vi att hemma har vi gott kaffe som vi har råd att dricka hur mycket som helst av, hur mycket popcorn vi vill och en toalett som är lättåtkomlig. Det finns en skön soffa som man sitter bra i och vill man pausa filmen för att göra mera kaffe så går det bra. Dessutom är vi ensamma och slipper alla människor. Så date-night slutar där den börjar: i Soffan. Tur för vår del att vi lyckats hitta kärleken trots biobesöken..

5 kommentarer:

Berenike sa...

Bio är kul, men med dagens teknik kan jag inte annat än att hålla med dig till stor del. Det finns en charm i att gå på bio men det finns många fördelar med att låta blir.

Anonym sa...

Bra sagt! Du får det att låta coolt att vara lite "tråkig" (eller vad man nu anses vara om man inte vill gå ut... :P).

*tummen upp*

Anonym sa...

Vilken tur du har!
Du har ju fyra klara julklappar på kylskåpet!
Låt någon annan få chansen att trängas och irriteras på bio. Eller låt syskonbarnen gå på film där det är helt naturligt med skrikande barn (då de själva är mitt uppe i den kategorin).
Önska Er själva en trevlig DVD-film och micro-popcorn och placera ut björnfällen framför TV:n!
God Jul!

Anonym sa...

ha ha! Kul! Jag håller ju dock inte med dig, som du vet, men vi alla tyckerju olika. Tipset om att ge dem i julklapp och önska er en bra DVD isxtället tycker jag var ypperlig.
Trevlig helg tjejen!

crrly sa...

Hemma sätter sig heller inte "den längsta drulen" mitt farmför en!! :)