lördag, maj 07, 2005

"...vid mörker dis och dimma ska fordonet framföras..."

Ibland undrar man vart världen är på väg. Vissa dagar bottnar denna oro bara i dåligt väder, dålig kvalité på skosnörena eller att mjölkpriset har gått upp, men idag är det allvar. Det handlar om bilskolan.

Man säger ofta att det var bättre förr. Det var det sällan. Många av fossilerna som fortfarande är ute på vägarna i sina små bilar som uppenbarligen inte gör mer än 50km/h, hade inte ens trafikljus att passera vid sin uppkörning. Kunde man köra traktor utan att hamna i diket så var det inga problem, utrusta grabben med en fin bilmössa bara... Nåja generationerna därefter fick ju trafikljus med har ingen koll på hur man kör i rondeller. Men varför klaga, man får väl vara glad så länge de minns att vi lagt om till högertrafik..

I ljuset av historien tycker man ju att vi borde kräva mer och mer av de som ska få körkort. Om vi ser realistiskt på det hela, bilarna går fortare för varje år, trafiken blir värre och rondellerna är så många som aldrig förr. Men det är här det blir spännnde. Uppenbarligen ligger det här någon djup tanke bakom, som jag som ensam liten människa inte kan greppa. Det är säkert någon klurig en på Trafiksäkehetsverket som suttit i sin källare och tänk ut detta. Eller i sitt kontor på översta våningen, man måste vara riktigt hög på... ja åtminstone på riktigt hög och klar luft för att tänka sådana tankar. Häng med nu (det kan vara lite svårt att fatta men misströsta inte) : Det ska bli lättre att ta körkort!

Jo, jag förstår att du tvekar. Jag har full förståelse för att det kan verka en smula osäkert, till och med en aning obetänksamt om man ska ta i, och det kan vi ju om vi vill roa oss, men så är det inte alls. Jag menar, vi måste ju lita på de fina människorna som gör alla dessa utredningar och kommer med förslag. I slutänden, det är ju det de är där för, att göra vår omgivning till en bättre värld!

Minns när 30-talisterna skulle ta körkort, då fick de minsann lära sig att reklamera trafiklagstiftningen utantill. Det sa visserligen inget om hur de körde, men lagstiftningen kunde de. Min plastpappa kan fortfarande underhålla sitt bilsällskap med små historier om kreatur som uppehåller sig på vägen, och vad man ska göra i mörker, dis och dimma. Säga vad man vill, men det var i alla fall inte lite som krävdes av gatans män på den tiden. Men det har vi ändrat på!

Sen bestämde staten att körskole-eleverna skulle genomgå ett trafiktest och ett test där små svettiga stackare fick sitta i en sal och sätta kryss för de rätta svaren. Du kanske minns det här... Det låter som forntiden, rikigt lustigt faktiskt, som på film. Det var massor av frågor med 4 alternativa svar på varje fråga, och då kunde varje påstående vara rätt. Det var alltså inte säkert att sätta slumpvisa kryss, ett på varje fråga, för alla alternativen kunde vara rätt. Men det blev alldeles för svettigt. Det måste vara det som det berodde på, att det blev för dyrt med alla tillägg för "obekväm arbetstid" för de stackare på vägverket som var tvugna att rätta uppskrivningar i alla denna svettlukt. Men det har vi tagit hand om!

Sen blev allt bättre. Staten insåg äntligen att det var _mindre_ kunskaper och mera förutsägbarhet som bilisterna behövde. Och vinterdäck. Och hastighetsbegränsningar. Det är _alltid_ bra med vinterdäck och hastighetsbegränsningar. Alltid. Du kan prova det här hemma. Det är bra till nästan allt. Åderbrock, misslyckad middag och absolut på trafikproblemen. Vänta och se! Så då hamnade testen i datorer och för att göra det hela lite mera lekfullt tog nu Trafiksäkehetsverket intryck av personalfestens tipsprommenad. Ett rätt alternativ på varje fråga, det ska löna sig att gissa. Och eftersom alla hade sett hur ledsen Hasse på lagret blev (vad som lagrades är osäkert, troligen är det vinterdäck. Och hastighetsbegränsningar. De är alltid bra att ha.) så tog man intryck därav. Ingen ska behöva vara ledsen! Alla kan få körkort! Så nu gör vi om det. Vi kräver färre rätt, och på vissa frågor finns det bara två alternativ, och absolut bara 1 rätt alternativ på varje fråga. Den som kuggar får en slickepinne och en moped.

Men efter några år har nu myndigheterna äntligen öppnat ögonen och insett att det faktiskt finns de i Sverige som inte har körkort! Jovisst det är sant! Alla under 18 är körkortslösa, vissa blinda pensionärer och för att inte tala om alla hundar och katter. De som inte klarar av att köra bilen utan att orsaka problem under 40 minuter med en sur man i bilen får inte heller körkort. Det är nämligen synd om dem. De lider av något så tragiskt som uppkörningsfobi, eller på sitt rätta namn Blindodövus Delirium. Och vi kan inte diskriminera mot dessa handikappade. Så nu har någon klarsynt man (troligtvis Hasse på lagret som nu befodrats) kommit fram till att de som inte klarar av att köra bil i 40 minuter med en sur man i bilen ska slippa göra det igen. Åtminstone med den mannen. De ska istället få köra lite till på körskola. Sen ska körskoleläraren få bestämma när de är klara. Detta är ett klart avbrott mot den klart definierade vägen som vi utstakat. För bilskolelärarna kommer inte att släppa ut dessa stackare på många år utan fortsätta hävda att ge gör fel, så att de kan fortsätta att få betalt för extra elktioner och hur ska det då gå? Då får ju inte de stackars övningkörningsfobikerna komma ut på vägarna och ha trevligt med oss andra?!

Staten har nu tillsatt en utredningskommission för att ta reda på hur detta ska lösas. Ett av förslagen är ett vinterdäckskrav på alla barnvagnar och 30km/h på alla farleder mellan Haparanda och Ystad. Då hinner vi kanske vinka åt varandra också, så att det blir lite trevligt i trafiken. Alla har så bråttom nu för tiden...

Dagens sanning:
Politiker är inte dumma, de har bara otur när de tänker.

1 kommentar:

Anonym sa...

ord!