torsdag, oktober 30, 2008

Varför en dildo inte gör dig till bättre chef

Den blekgröna kvinnan med smak för Alan Rickman, har delat ut en (eller flera egentligen) frågor på sin blogg. Eftersom ämnet intresserar mig tänkte jag mig försöka besvara dem..



1. Vad tycker ni om kvotering? Kvotering av kvinnor till styrelser och annat alltså. Motivera varför.

Rent generellt tycker jag att tvingande kvotering är fel. Det är nästan som att göra självmål. Oavsett hur kompetent personen än är, och även om personen VAR den mest kompetenta och bäst för tjänsten, så kommer gamla sur***** att hävda att personen enbart är där för att han/hon kvoterats in.
Jag satt på ett kundmöte häromdagen. Helt plötsligt kom en kollega till den jag hade mötet med in, och min mötes-dejt presenterade kollegan med orden "Ja här kommer vår inkvoterade blatte! ÖÖ Jugge! Kom här!" Nu var det tydligt att det var en s.k. "rå men hjärtlig ton" som de hade på den arbetsplatsen, och kollegan skämtade med lika mycket själv. Men det kändes rätt osmakligt att sitta där mittemot och lyssna på hur h*n skämde ut sig och sitt företag inför mig.

Å andra sidan, vi HAR INTE kvotering idag. Vi har positiv särbehandling, som innebär att när två kandidater är lika bra för tjänsten, så bör man välja det kön/etnicitet som är underrepresenterad på arbetsplatsen. Det kan jag tycka är bra. Tex på förskola och skola tycker jag att det finns tydliga poänger med att få en mer jämn fördelning.

Vad det gäller bolagstyrelserna, så har jag svårt att se att något kommer att hända där om man inte tvingar fram en kvotering. Då ska det givetvis handla om NYA tillsättningar, inte att man ska sparka 50% av de sittande kompetenta männen och sätta in X antal nya kvinnor utan någon som helst kompetens (jo för man måste förtydliga sådant för folk). Samtidigt så är risken stor att gubbarna i styrelsen inte orkar hitta någon kompetent kvinna bara för att de måste ha en kvinna med, utan de kommer istället att ta in "Tant Agda" och dissa henne på mötena tills hon känner att hon inte har där att göra. Sen kommer de fortsätta fatta besluten i herrbastun.

Min slutsats är att 50+ gubbar i styrelserna alltid kommer att hitta en väg att gå runt "problemet" och det enda som effektivt kan lösa problemet är att invänta att de dör ut och ersätts av yngre förmågor som ser saken på ett annat sätt.



2. Vad tycker du om kvinnosatsningar som Wendela, MariaNova, Passion for Business, e24 kvinna? Finns det några som är bra? Finns det några som är dåliga? Varför?


Å gud, sånt gör mig spyfärdig.
Min far anmälde mig en gång till en skogsvårdskurs för kvinnor. Jag hade velat gå en nybörjar kurs i ämnet, och nu dök det upp en sådan för kvinnor. Jag har fortfarande inte riktigt klart för mig varför kvinnor förväntas inte vilja utbilda sig ihop med andra nybörjare. Anses vi dummare än andra, manliga nybörjare? Enda gången då jag kan se en poäng med kvinnorkurser är om man av någon anledning behöver klä av sig (massagekurs? simning?) eller diskutera sitt underliv. I övrigt har jagverkligen inget behov av kvinnokurser.
Nåväl, kursen var skit. Tanterna vägrade prata om något vettigt alls, utan använde 8 kurskvällar till att diskutera sina känslor för skogen. Att det gjorde ont i själen att avverka. Jag lärde mig inte ett skit, mer än att hata kvinnokurser.

Generellt så inbegriper nämligen kvinnosatsningar att man ska fokusera på känslor, barn/familj, smink och att man ska få kursmaterialet i rosa. Varför inte ha en avdelning där man sätter rubriken Familj istället för kvinnor?

Kort sagt, "kvinnosatsningar" är oftast skit.




3. Är du medlem i, eller känner någon som är medlem i ett kvinnligt nätverk? Fördelar och nackdelar?

Japp jag känner några som är medlemmar, är inte själv. De bekäftar alla mina farhågor. I buissnessnätverket för kvinnor så tar de dit sexföresläsare och har chokladprovning för det är ju det som kvinnor vill ha. De pratar fan inte affärer eller kommer med smarta råd. Dessutom är 50% av de som är med någon typ av coach, eller driver ett enmansföretag som ändå inte går runt, men har en spännande vision. Man bör gå med i nätverk baserat på kompetens och yrkesområde/verksamhetsområde, inte på bas av hur din kropp ser ut. Om det inte är din kropp du säljer.

Kvinnliga nätverk skulle kunna vara vettiga om de fokuserade på buissness istället för smink och chokladprovning.


4. Vad är de tre viktigast sakerna som ska leda till jämställdhet?

Om vi utgår från Sverige så säger jag:
* Delad föräldraledighet. Kvotera skiten, nu.

* Förbjud ALL typ av kosmetisk kirurgi/könsstympning på både pojkar och flickor. Omskärelse är helt och hållet misshandel, religion får man utöva på sig själv, inte på andra kroppar!

* Genusmedvetenhet både i skola och förskola, och att personalen ska aktivt jobba med det. Inte bara gå på en föresläsning om året och sedan skita i det.


Är medveten om att det här är frågor som är tyngre och antagligen mer utrymmeskrävande än handväskinnehåll och andra mer underhållande blogglistor, så det är helt OK att flytta över det i egen blogg. Kommentera gärna här bara så att vi kan läsa era åsikter.

4 kommentarer:

PGW sa...

Utveckla det där med delad föräldrarledighet. Jag har aldrig fattat varför folk inte kan lösa det själva?

Skogsrået sa...

Oj, det får bli ett nytt blogginlägg. Det är för långt att lägga i en kommentar.
Återkommer! :)

Anonym sa...

Jag har läst olika studier om könsstympning
och det framgår att det oftast är kvinnor som
tar initiativ till detta och utför detsamma.
I länder som Somalia är det en “kvinnofråga”
och mannen har ingen delaktighet alls i detta.
Man har gjort undersökningar bland delar av befolkningen som visar att fler män än kvinnor
är emot könsstympning.
Men dett hör ej i debatten i Sverige.
Då är det männen som utpekas i form av patriarkatet.

Läs tex boken “Ali och rättvisan” som har en faktadel.

http://boecker.se/9197657735.html

Anonym sa...

Ja, sannsynligvis sa det er