söndag, januari 10, 2010

Barnledighets-tv

Idag har jag drabbats av föräldra-liv på riktigt. Dvs sonen 3 månader gammal har inte läst något PM med innebörden "Tandsprickning kommer vanligen runt 6 månader" och tar ut det roliga i förskott. Vi har haft en underbar dag.

När man är barnledig kan man se på tv. Mestadels blir det NCIS eller film. Men jag har hittat två program som fyller mig med glädje.

GRAND DESIGNS
Brittiska familjer med för mycket pengar och fritid, som bestämt sig för att bygga helt vansinniga hus. Man får följa dem över hela byggtiden. Projekten drar ALLTID över tiden med minst en månad, ibland ett halvår. Budgeten hålls aldrig. Ofta bråkar de med arkitekten. Ofta bråkar de med varandra. Det gör man gärna om man är en barnfamilj och får bo i husvagn i 1,5 år för att maken vill bygga ett tre våningshus som ser ut som en färja.
Nästan varje program innehåller en import av svenskt byggmaterial för att britterna inte förstått vitsen med 3-glasfönster.

ESCAPE TO THE COUNTRY
Brittiska familjer längtar efter att leva på landet och ger sig ut med en mäklare för att hitta det perfekta huset. De har ofta en lång lista med krav. Ofta låter den ungefär "Vi vill ha en topmodern herrgård för inga pengar alls". Mäklaren visar hus och paren får gissa vad de kostar. Frun gissar ALLTID fel, och tror att alla hus är billigare än vad de är. Frun har ofta konstiga saker som gör att hon väljer bort ett perfekt hus. Senast var det en dam som tyckte att trappavsatsen på ovanvåningen var för liten. Varför det nu skulle spela någon roll eftersom hon ändå inte skulle kunna möblera den. Sen hittade hon en som var lång som tydligen var bättre.

Det är också kul att höra dem diskutera vad som är viktigt. De har ofta åsikter som går tvärt emot vad ett svenskt par skulle säga. Till exempel dissar de helt wc på bottenvåningen (trots att det finns ett badrum på ovanvåningen också!) när ett svenskt par garanterat vill ha en wc där så att gäster inte behöver gå en trappa upp. Ett annat par tyckte att 2 meter var "högt i tak".

------------------------------------

Själva hittade vi ett hus häromdagen som vi vill ha. Det har tillräckligt många rum för att vi ska få plats med allt, inget renoveringsbehov (eftersom vi inte vill vara med i "Arga snickaren" om 2 år) och till min Makes stora lycka: Halva tomten är asfalterad!!! Vilket troligen också är en av de större anledningarna till att priset är hyfsat modest. Det är nämligen ingen annan svensk familj som skulle se 3000 kvadratmeter asfalt som en tillgång i deras villaträdgård. Man kan ju alltid få drömma :)

2 kommentarer:

Maken sa...

Asfalt!

Smaka på ordet!

Mmmmmm!

Filifjonkan 1 sa...

lustigt, de där 2 programmen är 2 av dem som ag verkligen tittar på. Intressanta lösningar och pengar har de gott om, Det där med asfalt gillar jag men jag k lägger till grön asfalt,,, så smälter den in i grannområdet fniss,