fredag, oktober 26, 2007

Är hjärnan med idag??

Jag har läst tidningen denna vecka. Ibland är det en plågsam upplevelse, speciellt när man läser hur upprörda människor är över självklarheter. Tänk själv om Sveriges samlade media under en vecka skulle gravallvarligt deklarera att

"AVSLÖJANDE - JULTOMTEN FINNS INTE!"

"PÅSKCHOCK - SANNINGEN OM PÅSKHAREN"

"TANDFÉNS HEMLIGHET - DET ÄR FÖRÄLDRARNA!"



Ungefär så känns det. Du skulle tänka "Vuxna människor, har de inte förstått det?" och efter att Rapport lagt 10 minuter av sin sändning på att förklara hur konceptet jultomten fungerar så är det lätt att få huvudvärk.

Skillnaden mot verkligheten är bara att jultomten, påskharen och tandfén heter
FACEBOOK, METRO och INTERNET. Men dialogen är densamma.

Det handlar om vuxna människor som vanligen med nöjda miner predikar om att vi måste lära våra barn att inte lägga ut sina personuppgifter och bilder på Lunarstorm, och motionerar om att internetsäkerhet borde bli ett skolämne. För att i nästa stund springa till datorn och ladda upp hela sin cv, alla sina personuppgifter och diverse bilder på sitt eget Lunarstorm, dvs Facebook. Vem som helst kan regga ett konto och se vad du skriver, sno dina bilder etc. Men det är bara ena sidan av saken.

Företag måste tjäna pengar, annars upphör de vara företag. Det borde inte vara så svårt att begripa. Facebook och Metro tjänar pengar på att låta dig göra jobbet och sedan kidnappa det du gjort. Facebook äger allt du skriver eller lägger upp på Facebook. De kan sälja semesterbilderna på dina barn till en reklamkampanj för kondomer om de vill. De kan sälja dina samlade kommentarer till företag, de kan sälja hela sitt adressregister och mejladresser till företag. Det är ingen nyhet, det är normalt tankearbete och logik.

Metro erbjuder pengar för att du bloggar hos dem, men betalningen är så usel att du måste vara en av Sveriges mest lästa bloggar för att tjäna något. Dessutom äger Metro rättigheterna till det du skriver och kan publicera det, eller sälja det vidare, på vilket sätt de vill. Det roligaste är att det var Metro som "avslöjande" Facebook....

Människor, när ska ni börja använda hjärnan igen och inse att ni inte är anonyma bara för att du inte står mitt emot någon?? Ni är som små barn som leker kurragömma och tror att ni hittat världens bästa gömställe, fast ni bara står kvar en halvmeter från den som räknar och håller för era egna ögon. Ser jag inte honom så ser han inte mig, typ. Men han ser er. Staten ser er, era grannar ser er, din presumtiva arbetsgivare ser er. Det finns många människor som glömt att de finns på internet (och i vilket sammanhang) och därför blivit av med en jobbchans (ett exempel stod i tidningen för inte så länge sedan). En annan tjej skrev att hon pluggade och vips hade Alfa-kassan läst det och dragit in hennes ersättning. Totalt felaktigt visserligen, eftersom pluggandet betsod av att hon gjort en restuppgift på några timmar och lämnat in, men hon tänkte knappast på att utforma sin blogg som en A-kasseblankett för att inte bli ditsatt av korkade byråkrater. Just nu försöker Skatteverket få ut en massa uppgifter från bredbandsleverantörerna, för att sedan sitta och gå genom högen på måfå för att se om någon fuskat med skatten. Det handlar inte om enstaka fall, det handlar om ett generellt urdrag på massor av människor.

Dagen då storebror övervakar dina tankar är redan här. Om du släpper in staten i din hjärna så skriv för fan inte ut adress bredvid åtminstone. Ska det vara så svårt??

1 kommentar:

Anonym sa...

...och såvida man inte använder en anonym proxy att surfa genom så kan man ALLTID, utan undantag, spåra personen bakom datorn. Alltid, precis jämt!

Allt som behövs är lite egna kunskaper och när man nått gränsen för vad som går att ta reda på utan extra hjälpmedel så kan polisen, efter en anmälan, begära ut personens identitet eftersom man alltid lämnar sitt "internetpersonnummer" bakom sig när man läser och skriver. Ens egen internetleverantör kan då utan problem vilken kund som hade det aktuella numret vid tidpunkten och personen kan åtalas.

"Anonym på internet" är den största myt som existerar på nätet. Det krävs kunskap och skills för att vara så anonym man kan vara och det kan INTE 99% av alla datoranvändare även om de gått en Excelkurs genom jobbet och tror de är hackers.